Tuesday, March 15, 2011

ESA Quiz - Guest Post by Sue Marsh

I know it's easy to just become noise. "In the third quarter of the blah ESA was tripled by the WCA DLA blah until 2002 when the IB, CA blah......."


You've all been very patient, but it's a bit like trying to learn Russian at night school. At some point you wonder exactly when you stopped having fun. 

So, today, I bring you, the great ESA quiz. ESA is Employment Support Allowance. It used to be Incapacity benefit and before that it was "on the sick".

Yep, we're the "scroungers". The one's that became too ill or disabled to work. The one's that pretend to limp before setting off for a nice game of golf. We all know one don't we? May be two or three. Lazy feckers who don't want to work so invent imaginary bad backs and find it incredibly hard to breath when a DWP agent walks into the room.  We've seen them on Saints and Sinners, we've read about them in the Daily Mail. Our brother's girlfriend's boss always lives next door to one..... Don't they? See how accurate YOUR "facts" are.

Q1 How many people claim ESA in the UK?
A) 2.6 Million     B) 4.7 million     C) Everyone except me and my hard working family. 
Answer : 2.6 Million. This figure has not risen since 1997

Q2 How much is ESA per month?
A) £388.45     B) £732.80     C) £3,650.12 including a company car and a free house. 
Answer : £388.45 per month. If your partner works, you get no other benefits at all. 

Q3 Is ESA means tested?
A) Yes     B) No     C) Don't be silly. Millionaires can claim it. 
Answer : Yes. If you have more than £10,000 in savings, you do not qualify for ESA
If your partner works, you too will not qualify for ESA for more than a year. 

Q4) ESA is means tested. How much can a couple earn before they lose all ESA?
A) £26,000 pa     B) £16,000 pa     C) £5343 pa
Answer : If household income is above £5343 pa, you will lose all ESA after a year. 

Q5) What is the rate of ESA fraud according to the governments own figures?
A) 0.5%     B) 15%     C) 93%
Answer : 0.5%, around 13,000 people. 

Q6) How many people do you think are really fit for work but claim ESA instead?
A) 9%     B) 43%     C) 93%
Answer : If fraud is 0.5%, one would imagine the % losing their benefits would be around 0.5%, but in fact, the government are forcing 93% of previous claimants into work. 40% of cases go to appeal with up to 70% of the original decisions overturned.

Q7) Is ESA easy to get?
A) Quite, your doctor just signs you off. 
B) Yes! Anyone can get it, they just tell the DWP their back hurts. 
C) No, you must fill in a 40 page form and attend a harsh face to face medical.
Answer : C) Almost no-one (just 7%) qualifies for ESA on a long term basis.

Q8) What costs more :
A) Scroungers on the Sick     B) Tax avoidance     C) Bankers
Answer : C) Bankers cost us £1.4 Trillion, Tax Avoidance costs around 40 Billion per year, ESA is 12 Billion

Q9) Can you work and claim ESA?
A) No     B) Sometimes     C) No, but they all do!!
Answer : A) No. ESA is an out of work benefit. 

Q10 Do you believe we should pay ESA to those who are genuinely sick?
A) Yes, of course     B) Maybe     C) No! Survival of the fittest, the weak should live in workhouses
Answer : A) I have never met anyone who says they don't believe we should pay benefits to those who are genuinely sick. Odd then that we're standing by unconcerned as 2.4 million people out of 2.6 million have ESA taken away.

So then, how did you do? 10 out of 10? Thought not. There are answers to this quiz that shocked me and this is what I do!!

**What can you do to help today? This is a light-hearted bit of fun. Please send it to the most rabid right wing, Daily Mail reading, stereotype-abuser you can think of. We will never break these myths down unless we challenge them. (Obviously remove this comment first of they might not be very happy ;)  )
 
Originally posted by Sue Marsh here 

6 comments:

Anonymous said...

I thought you could do permitted work, the same as under IB. Have they changed that?

Stephen said...

I'm on incapacity, I'm not a lazy cunt, if I cound work I would, I don't enjoy poverty, I'm a mid fifties alcoholic drug addict, what, do you think, are my chances of employment? I don't like being a burden on society, but that's how it is, please leave people like me alone, it's cheaper than keeping us in prison, which is the alternative.

Anonymous said...

I was long-term unemployed/ sick and thought I'd never get a job but the pressure they put on me from the ESA and JC by repeatedly stopping my benefits and making my life hell actually motivated me to find a job. Not the best but a job. You have to get off your arse the world don't owe you food. I look back and see this now that the pressure to get people to work is good for the taxpayer and the claimant. Hunger is an amazing motivator actually.

beyondrecall31 said...

You say you can't get ESA if you have over £10,000. Wrong. You can't get it if you have over £16,000. If you have between £6,000 and £10,000 you get a reduced rate. If you have less than £6,000 your benefit is not affected.

Anonymous said...

I work part time earning only about £200 a month. I don't claim benefits and really struggle to survive on my part time earnings. It makes me sick to think people can do nothing and get twice (at least) my income in benefits. Whats more they claim they are hard done by! What has this country come to that so many people expect someone else to support them. I'm not old but I know the older generation used to have something called self reliance aka PRIDE! My parents never claimed anything and that was normal. People are just lazy today. Genuine claimants and sick/disabled I don't include but these are a small minority most are just lazy scroungers.

Anonymous said...

Im on ESA, Ive a broken neck !!! I would love to go back to work, It breaks my heart knowing that people think Im a scrounger when im not, ive worked all my life 12 hours shifts in an A&E department....I cant even get a cleaning job now, no one wants to employ someone who has back/neck issues, ive been told i have to tell them i have bars and screws holding my back and neck together, Ive asked for help to retrain to get another job but i get no help, i have a NHS PENSION i have to pay my rent and council tax out of that, also i pay for my own meds dentist etc ....So please before you open your mouth get it right ...